Napfelkelte - lakásátalakítási tippek

Folytatva előző napi, lakberendezési tippek sorát, ma egy meghatározó színt járunk körül, ez pedig nem más, mint a sárga, vagy napsárga. Arra gondoltam ezekben a hideg, inkább szürkébe hajló téli napokban idézzük fel a nap, napsugár fényeit, árnyalatait.
"Dorothy nem véletlenül ment-mendegélt mindig csak a "sárga-úton", a napfény színe rengeteg pozitív gondolatot ébreszt az emberben.
Ha a színek emberek lennének, a sárga árnyalatok alkotnák a legvidámabb társaságot.Szoros rokonaik: a narancssárga tónusok a gondtalanok csapatában lennének. " Lizzie O'Prey
Lizzi O'Prey design és belsőépítészeti szakíró, öt éven át az angol Inspirations magazin főszerkesztő helyetteseként tevékenykedett, ma pedig szabadúszó íróként számos lakberendezéssel és designnal foglalkozó magazinban jelennek meg írásai.

Persze, mivel nem minden élethelyzet ennyire vidám, pláne van, amikor kifejezetten nem illő a harsány viselkedés, ugyanez igaz lakásunk megjelenésére is. Nem minden helyiségbe ajánlott a sárga, vagy árnyalatai.
Ahol bátran alkalmazható: nappali, közlekedő, étkező, gyerekszobák, konyha.
Persze mindenképpen figyelni kell a helyiség fényviszonyaira - ha eleve, gyönyörű napsütötte a helyiség akkor nem szükséges erre ráerősíteni sárga falakkal. Valamint kerülendő az a fajta tobzódás is, ami ezen a képen látható - bár lehet csak a fotózás szöge helytelen - amikor minden sárgának látható. A bútorok is sárgás (bükk, nyír) árnyalatúak, és nincs igazán kiegészítő szín.
Még egy kép, ezt is inkább a "too much" kategóriába szánom: ez a nagyon sárga, nagyon élénk szerintem már a szemnek és közérzetnek sem igazán kellemes, hiába került a berendezésbe némi friss zöld, és rózsaszín is, ám a két uralkodó felületet - falak és kanapé - mindez nem tudja megtörni.
Talán, ha a kanapén a párnák is színesek lennének, vagy nem csak hófehér díszek kerültek volna a falfülkébe emészthetőbb lenne az enteriőr színvilága.
 A narancssárga aktivitásra serkentő, és nagyon impulzív szín.
A könyv tanácsai szerint akár dolgozószobába is használhatjuk, lehet, hogy oda túlzó, de gyerekszobák színeként telitalálat.
Javaslatom az ennyire erőteljes árnyalatokból nem minden falat telibe festeni, hanem vagy kiemelni és csak 1-1 falon használni, vagy 1 falon és kiegészítők alkalmazásával napfényes hangulatot varázsolni.
Kevésbé erőteljes narancs színt választhatunk előszoba falaira is, különösen, ha tájolását, elhelyezkedését tekintve kevésbé, vagy egyáltalán nem jut természetes fényhez ez a helyiség.
Öröm lesz ide megérkezni, ha melegséget árasztó, napos hangulat fogad.

Márton Anikó

Megjegyzések