Esküvői babonák

 
A tavaszi, nyári hónapokban tartják a legtöbb esküvőt, melyeket nagy készülődés előz meg. Mindenki óriási izgalomban és lázas készülődésben, az ifjú pár is, a hozzátartozók is. Fontos nap, hagyományok és szokások, elvárások és inspiráció, örömök és könnyek tarkítják, egy biztos, mivel jelentős esemény az ember életében így gondos szervezést igényel. A menyasszony természetesen szeretne a legszebb lenni ezen a napon,  álomszép ruha, tökéletes smink, különleges dekoráció. De mi a helyzet a különféle babonákkal? Mennyire fontosak ezek még ma is?

Azt sokan tudják, hogy az esküvő napján a menyasszonynak viselnie kell valami újat, valamit amit örökölt, vagy ami régi, valamit amit ajándékba kapott, valamit amit kölcsönöztek neki és valami kék színűt is. De azt, hogy ezeket miért is kell viselnie, kevesen tudják. Az ajándékozott, vagy új holmi a jövő optimista szemléletének jelképe, a kölcsönkapott pedig a barátságot és a boldogságot szimbolizálja. Az örökölt, vagy régi használati tárgy szerencsét hoz, illetve a menyasszony múltjával való kapcsolatát jelképezi. A kék szín pedig a hűség szimbóluma, általában a harisnyakötő szokott ilyen színű lenni.



 
Szintén ennyire ismert szokás, miszerint a szertartás előtt a vőlegény nem láthatja menyasszonyi ruhában a választottját. Egyesek szerint az is balszerencsét hoz, ha csak a ruhát megpillantja. Bár gyöngyökkel díszíteni nagyon elegáns a ruhát, de mégsem szabad, mert a gyöngyök azokat a könnycseppeket szimbolizálják, amelyeket a lány asszonyként fog hullatni. Sokan ezért nem választják a gyöngysort nyakéknak.

A néphit szerint baljós előjel, ha az ara maga varrja a ruháját. Szintén az ara viseletéhez kapcsolódó babona, hogy a ceremónián a menyasszonynak fátylat kell viselnie, ezzel tartja távol a boldogságára féltékeny gonosz szellemeket. A házasságkötés után pedig nem szabad újra felvenni a menyasszonyi ruhát, mert balszerencsét hoz.
A vőlegény öltözékével kapcsolatban szinte nincs semmilyen hiedelem, kivétel, hogy a nyakkendőnek egyenesen kell állnia, mert ha ferde, az hűtlen férjet jósol.

Hajadonként, lánykérés előtt gyűrűt viselni, vagy menyasszonyi ruhába bújni bánatot okoz. Balszerencsét hoz, ha a menyasszony megengedi más lányoknak, hogy a jegygyűrűjét felpróbálják. A vőlegény a szertartáson nem emelheti fel menyasszonya fátylát, amíg az ujjára nem húzza a gyűrűt, mert ha megteszi, nem lesznek boldog házasok.
 Kinek mennyire fontosak fentiek annak mértékében vegye át ezeket a szokásokat, a legtöbb inkább kedves és kicsit romantikus jelkép, nem kell megijedni akkor sem, ha valamelyiket mégis elvétjük a nagy szervezésben, vagy ünneplésben. A lényeg, hogy babonával vagy anélkül legyen boldog és nagyszerű a nagy nap!

Márton Anikó

Megjegyzések